gambianskerotter.dk

Et sted for rotte-elskere

Contact us now
cindymoerk@hotmail.com

Info om Gambianske kæmperotter.

Gambiansk kæmperotte/hamsterrotte (Cricetomys gambianus).

Den er agouti/vildtfarvet, har store bevægelige ører og kindposer, og en lang sort/hvid hale.

Levetid: 6-8 år

længde: Op til 90 cm. med hale

Vægt: 1,5 – 2 kg

Den gambianske kæmperotte er et nataktivt dyr, men hvis man skaber en fast rutine med sin kæmperotte, så vil den typisk forvente at det samme sker på samme tidspunkt hver dag. Da den ikke har været et domesticeret dyr i særlig lang tid, så vil stadig kunne opleve nogle af dens vilde instinkter. Dette kan være vild leg, egenrådighed og bid/rifter.

Til forskel fra tamrotten, så skal der arbejdes meget med kæmperotten, før at den bliver tillidsfuld. Der er stor forskel på det enkelte individ. Nogen kæmperotter vil være meget sky, temperamentsfuld og ikke bryde sig om at blive holdt eller rørt. Andre vil være meget tamme og vil nyde at ligge i arm og blive nusset. Men det har stor betydning om den opdrætter man får kæmperotten fra har håndteret den fra dag 1, så den ved at hænder ikke er noget der er farligt.

Et er sikkert, man skal som ejer være klar på at tage styringen konstant. For hvis kæmperotten opdager at man slækker på det, så vil den gøre det der passer den. Det kan være at være ekstremt territoriel eller bide/kradse, hvis man kommer for tæt på noget den mener er dens. Da kæmperotten er meget intelligent, så kan man lære den ordet “nej”, hvis den gør noget den ikke må, eller man kan sige “av”, hvis den kommer til at markere for hårdt. Og når den er meget ung, og stadig i det vilde pubertetsstadie, så kan man med fordel bruge disse ord. Det kan anbefales at man begrænser, hvor ens kæmperotte må være når den er ude af buret, dels fordi at den vil mene at det sted den løber rundt tilhører den, men også at sådan en rotte kan udrette stor skade i hjemmet.

Kæmperotten vil typisk knytte sig til sin ejer, og vil ikke med sikkerhed være til at håndtere for andre. Man kan sagtens vænne den til andre i hustanden, men min erfaring er, at mine kæmperotter trods deres nysgerrighed aldrig vil være ret langt væk fra mig. Så man kan ikke nødvendigvis regne med, at ens børn, kæreste, ven etc. vil kunne håndtere kæmperotten. Dog skal det siges, at det afhænger meget af kæmperottens personlighed og hvor meget man har vænnet den til. Man skal bare hele tiden være bevidst om, at sådan en rotte kan lave nogle meget grimme sår og rifter, og derfor skal man hele tiden have respekten derefter.

Derfor anbefaler jeg IKKE, at man anskaffer en kæmperotte, som kæledyr til et barn. Det er for stort et ansvar for et barn, og igen, kæmperotten kan, hvis noget går galt eller man ikke aflæser den rigtigt, udrette meget stor fysisk skade. Et lille bid fra en kæmperotte svarer til at kraftigt bid fra en tamrotte, og så skal der ikke meget fantasi til at regne ud, hvor stor skaden kan være, hvis den bider kraftigt til.

En kæmperotte er meget aktiv og yderst legesyg i dens vågne timer, og finder hele tiden på ballade og skøre ting. Den ynder meget at indsamle ting til sit bur, så hvis man lader sin kæmperotte bevæge sig meget rundt, og man ikke kan finde en bestemt ting, så er sandsynligheden at man skal lede i sin rottes seng meget stor. Man kan opleve at ens kæmperotte siger mange lyde, de er meget vokale. Hvis den bliver forstyrret i sin søvn, eller man gør noget den ikke vil have, så kan man opleve at den “skælder ud”.

Foder:

En kæmperotte er omnivore, altså stort set altspisende. Men grundet den manglende naturlige fedtlag, så skal den bruge mere protein end tamrotter. Dens væskeindtag kommer hovedsageligt fra varieret friskt frugt og grønt, og derfor skal dette gives hver dag. Men selvfølgelig skal der stadig være vand tilgængeligt, enten i vandflaske eller skål. Man skal være opmærksom på at ikke alle kæmperotter kun vil drikke fra en skål.

Anbefalet foder:

-Varieret frugt og grønt

-Nødder og frø, eks. solsikkefrø og græskarkerner

-Tørret frugt

-Papegøjeblanding

-Æg, kogte eller røræg

-Kogt eller stegt kød

-Insekter/melorme

-Groft brød, pasta eller havregrød

Lidt fiskeolie i dens foder kan også være nyttigt, specielt for at forhindre at huden tørrer ud.   Buret: Man kan med fordel have en tung skål med vand, som de fleste hamsterrotter vil benytte som toilet. En mørk hule eller noget lignende, hvor kæmperotten kan gå ind og være i fred.

Bur og det sociale:

Kæmperotten er ikke social på samme måde, som tamrotterne. De kræver ikke det store selvskab, men de vil nyde at have en kammerat i nærheden. De kommunikere på en eller anden måde. Man vil opleve at ens kæmperotte godt kan bruge stemmen meget, og med forskellige lyde.

Men man kan ikke bare sætte den tilfældigt sammen.

Ja: I de fleste tilfælde.

-2 hunner

-En han og en hun.  (Hannen vil hjælpe med at opfostre unger.)

Nej:

-2 hanner. (De vil forsøge at dræbe hinanden.)

-2 hunner og en han.  (Hunnerne vil med stor risiko dræbe hannen.)

Det anbefales IKKE at man sætter en eller flere tamrotter sammen med en kæmperotte. Det er dog set, at de har skabt et bånd mellem dyrene, men da kæmperotten er 3-4 gange større end en voksen rotte, så vil det hurtigt kunne gå galt.

 

Buret skal helst være meget stort, gerne voliere størrelse. Men et af de helt store papegøjebure på hjul og med tykke tremmer kan godt bruges. Man skal være opmærksom på, at bunde af plastik og træ vil ikke kunne holde en voksen kæmperotte inde ret længe. Bure med tynde tremme, som mange tamrottebure, vil få bøjet/flået tremmerne af.

En kæmperotte elsker at gnave og destruere, som man skal have et bur derefter.
Da den ikke har det naturlige fedtlagt, så skal man sørge for at der ikke er for koldt, hvor dens bur er. Ellers må man tilføje en varmekilde af en art.

Tilbehør:

-En stor tung skål eller lign. med vand i, som kan bruges til toilet.

-En drikkeskål/flaske og madskål. Plastik vil med stor sandsynlighed blive bidt i stykker, så stenskåle og glasflaske er bedst.

-Nogle gode tykke frugttræs grene, som rotten kan gnave i og klatre rundt på.

-Har man hylder i buret, skal man være opmærksom på at rotten ikke er så adræt, som tamrotter, så der skal være noget den kan holde fast i.

-En hule af en art, så rotten kan gå ind i fred og sove.

-Papir/stof, som kan bruges til reden.

-Legetøj, både på bunden og tykke reb eller lign., der hænger, da rotten elsker at lege. Hunde/papegøjelegetøj er et godt valg, da det er mere robust.

-Evt. bundlag, afhængig om rotten bruger toilettet.